Metropolitan.fi
News from Finland in English

Amazon verkkokauppa Suomeen ehkä jo kesäksi 2018 - ilmainen toimitus seuraavaksi päiväksi

Verkkojulkaisu Business Insider kertoo, että yhdysvaltalainen verkkokauppajätti on mahdollisesti rantautumassa Suomeen jo ennen kesää 2018. Verkkokaupan vaikuttajilta saatujen tietojen mukaan Ruotsi ja Tanska olisivat myös osa pohjoismaista Amazon-lanseerausta.

Ruotsalaisten verkkokaupan sisäpiiriläisten mukaan Amazonin aikataulu on saapua pohjoismaihin vuoden 2018 toisen vuosineljänneksen aikana. Tämä tarkoittaa sitä, että paikalliset kaupat aukaistaisiin ennen kesäkuun loppua. Apotean toimitusjohtaja Per Svärdsönin mukaan on paljon markkinahuhuja siitä, että Amazonilla on tekeillä Tukholmassa suuri pohjoismaita koskeva projekti, jonka aikatauluksi on asetettu on "Kevät 2018".

On arvioiti että pohjoismaihin toimitukset olisivat jatkossa ilmaisia ja että tilaukset toimitettaisiin tilaajalle jo seuraavaksi arkipäiväksi. Sijoitusrahasto Eequityn osakas Partner Hedelinin mukaan logistiikan järjestäminen vie aikansa, mutta hänen ymmärtääkseen Amazonin pohjoismaiden varastoprojetkti on jo pitkällä.

Northzonen Hans Otterlingin mukaan Ruotsi, Suomi ja Tanska ovat yhdessä markkina joka on riittävän iso Amazonille. Tätä oletusta tukee se, että teknologiayritykset yleisestikin näkevät pohjoismaat yhtenäisenä markkinana. Kun videon suoratoistopalvelut Netflix ja HBO rantautuivat pohjoismaihin, tekivät ne niin monessa maassa yhtä aikaa.

Amazon voi tappaa paikallisen kilpailun kuin Netflix

Tietojen mukaan Amazon palkkaa jo verkkokaupan ja muiden alojen ammattilaisia pohjoismaissa. Yrityksellä on lisäksi konesali projekti loppusuoralla Ruotsissa. Suomikin on yritykselle houkutteleva palvelinsalien sijainti, vakauden, hyvien verkkoyhteyksien ja Venäjän markkinan läheisyyden vuoksi. Teknologiajäteistä jo ainakin Google, Microsoft ja Yandex ovat sijoittaneet palvelinsaleja suomeen.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta kun Amazonin saapumisesta pohjoismaihin puhutaan. Ruotsalaisesa Breakit julkaisussa Pricerunnerin toimitusjohtaja Nicklas Storåkers arvioi että Amazonilla on merkittävät vaikutukset markkinoilla:

Olemme mennyttä. Kaikki toimijat [pohjoismaisessa verkkokaupassa] tulevat olemaan Amazonin orjia ja markkinoilla ei tule olemaan tilaa paikallisille vähittäiskauppiaille.

Myöhemmin hän kuitenkin kertoo että Amazon voi tuoda kilpailua Googlelle, joka olisi positiivinen asia. Mutta kuten nähdään Netflixin tapauksessa nähdään, huolet ovat varmasti aiheellisia. Verkkokaupan lisäksi Amazon tuo varmasti markkinoille myös muut palvelunsa.

Nextflixin saavuttua se on saavuttanut Suomessa merkittävän markkinaosuuden. Suomalaiset suoratoistopalvelut kuten Ruutu ovat jääneet rannalle itkemään. Kotimaiset toimijat pystyvät erottautumaan ainoastaan paikallisella urheilulla kuten Superpesiksellä, sekä suomiversioilla formaateista kuten Haluatko miljonääriksi, Voice of Finland ja Paratiisihotelli.

Verkkokauppias myy nyt myös sisältöä ja IT-palveluita

Yhdysvalloista lähtöisin oleva Amazon aloitti myymällä kirjoja vuonna 1994, mutta on siitä lähtien kasvattanut tuote ja palveluvalikoimaansa. Se on nykyään yksi maailman johtavia sähköisen kaupann toimijoita, myyden kaikkea kirjoista elektroniikkaan ja kosmetiikkaan. Yritys tarjoaa myös sisältöä, joissa se onkin onnistunut kilpailemaan tehokkaasti Applen, Googlen ja Spotifyn kaltaisten toimijoiden kanssa.

Tavaran ja kuluttajapalveluiden lisäksi Amazonilla on merkittävä asia IT-palveluiden toimittajina. Sen Amazon Web Services (AWS) on maailman johtava pilvipalveluiden tuottaja maailmasta. Mielenkiintoisen tilanteesta tekee se, että monet Amazon kilpailijoista ovat myös sen asiakkaita. Tämä tekee tilanteesta erikoisen, etenkin jos yritykset sitovat itsensä tiiviisti Amazonin tarjoamiiin AWS-palveluihin

Varmaa on, että Amazon tulee Suomeen jollain aikavälillä. Aika näyttää mitä Amazonin tulo markkinoille tulee vaikuttamaan pohjoismaissa toimiville verkkokaupoille kuten Gigantille ja Verkkokauppa.com:ille. On mahdollista että kasvava verkkokauppamarkkina jättää tilaa kaikille ja kivijalkaan tukeutuvat toimijat kärsivät eniten.

Lähde: Amazon is readying for a Nordic launch in ‘Q2’, according to e-commerce insiders

Englanniksi: Amazon launching in Denmark, Finland and Sweden possibly by summer 2018 - Free next day delivery

Written by Janita on Wednesday March 14, 2018
Permalink -

« 핀란드에서 90 만 유로짜리 유로 퍽 (Eurojackpot) 우승 기록은 남아 있지 않습니다 : 우승자가 쿠폰을 잃어 버렸습니까? - Amazon med fri leverans nästa dag i Finland, Danmark och Sverige 2018? »