Metropolitan.fi
News from Finland in English

Planer för första finska Formel 1 GP hålls vid KymiRing framåt

Finlands motorsports topprankning tror att det är en realitet att hålla ett fullvärdigt Formel 1 Grand Prix i Finland. Köpenhamn i Danmark bygger snabbt ett namn för sig själv som värdstad, men Helsingfors skulle också vara en utmärkt plats för en F1-tävling.

Den danska huvudstaden Köpenhamn har visat sin plan av spåret till Liberty Media. Gatan springer runt alla de stora sevärdheterna i staden. Projektet har en stark stöd i regeringens administration och mottagandet från Formel 1-organisationen har varit positiv.

Chase CareyLiberty Media chefen Chase Carey har sagt att de är mycket glada över möjligheten att hålla ett Grand Prix i staden. Faktum är att marknadsföring av evenemanget använder Skandinaviens Formula 1-arv som hävstångseffekt. Även om det är värt att notera att den här gyllene landet, Finland, inte är tekniskt i Skandinavien.

Finlands motorsportpingpin Juhani Pakari är med i FIA: s styrelse och följer Danmarks projekt nära. Han kommenterar att anläggningarna skulle fungera för en Grand Prix weekend paddock kunde placeras vid clearing som tidigare reserverats för kungliga hästar. GP-mediecentret kan vara i parlamentets byggnad.

The dream of a Finnish Grand Prix lives on

F1-cirkusen kan göra det till Köpenhamn, men Pakari är mer intresserad av att driva drömmen om finska Grand Prix i Helsingfors. Detaljer kommer från en intervju som Iltalehti hade med Pakari. Denna satsning har spekulats gång på gång, de senaste diskussionerna hölls med Bernie Ecclestone 2015. När magnaten har gått i pension måste samtalet börja igen.

Juhani Pakari

Enligt Pakari skulle realiseringen av danska Grand Prix i Köpenhamn kunna driva insatserna för finska Grand Prix framåt.

Den första någonsin F1-tävlingen i Finland kunde hållas på KymiRing-banan är en realistisk insats. Banan är redan godkänd för Formel 1-racing och KymiRing kommer att vara värd för MotoGP-raser från och med 2019.

KymiRing ligger en timmes bilresa från Helsingfors, men Pakari säger att det är normalt för F1 publiken att bo på ett sådant avstånd från spåret. Detta skulle göra det möjligt att ringa till Helsingfors Grand Prix.

Det finns gott om motorsport fansen att se i Helsingfors, inklusive den ökända Wallis Karaoke Bar värd Kimi Räikkönen. En annan fördel är att spåret är bara 2,5 timmars bilresa från Metropolis of St. Petersburg i Ryssland. Staden har fler invånare än hela Finland sätta ihop, vilket representerar en stor potentiell publik.

Det första steget är MotoGP-loppet 2019. Det är ett försök med eld, som måste godkännas för logistik och andra praktiska frågor. När den första tävlingen framgångsrikt är färdig med, kan organisationsgruppen kontakta Liberty Media igen. Den tidigaste som man kan förvänta sig ett F1 Grand Prix på banan är någonstans i början av 2020-talet.

Finland är värd för en WRC Rally och snart en MotoGP-race

Traditionellt hålla en Formel 1 Grand Prix ses som ett mycket dyrt satsning. Det finns en förändring nu, med Bernie Ecclestone ringer inte längre skotten. Liberty Media är i allmänhet mycket öppet för förändringar i sporten och det är något som Iitti spåret säkert skulle vara.

KymiRing logo

För närvarande tar det årliga världsmästerskapet i centrala Finland 20 miljoner euro till Finland. På fem år är det över hundra miljoner. Det uppskattas att MotoGP skulle kunna ta in dubbelt så mycket, och Formula 1 Circus som kommer till landet skulle ge ännu mer inkomst.

KymiRings spårprofil är modern och vad förare förväntar sig för idag. Det har höjdvariation och det har fått bra feedback. Dessutom började den nuvarande Mercedes AMG F1-piloten Valtteri Bottas sin karriär nära platsen. GT-akademin Alumni Jani Vilen sa i en intervju att Finland behöver internationella betygsbanor och evenemang.

Arrangörer hoppas, Fans optimistiska, Drivers realistiska

Arrangörerna medger att projektet är mycket ambitiöst och KymiRing har mött några problem med lokalpolitik och finansiering, men statligt stöd och planer på att hålla konserter och andra evenemang i området driver projektets genomförande framåt. Neste Rally Finland är ett levande exempel på hur Finland kan göra motorsportevenemang på global nivå.

Dessutom förväntas banan vara ett boost för finsk turism, som har ökat under de senaste åren, särskilt på grund av besökare från Asien och Centraleuropa. Många finländska förare som Heikki Kovalainen är populära i Kina, Japan och Korea. F1 GP skulle vara välkommen tillägg för sommarsäsongen, där som kultur, vinter och skidorter lockar besökare under årets mörka månader.

Kimi Räikkönen in 2017

En finländare som vann den första någonsin finländska GP är en dröm som många bensinhuvud i Norden delar. Finlands motorsportentusiaster är helt positiva till satsningen. De internationellt kända förarna som Mika Häkkinen, Keke Rosberg eller JJ Lehto har inte tagit några sidor i frågan.

Dessutom har aktiva veteranföraren Mika Salo ännu inte kommenterat planerna, men - den tidigare F1-stjärnan har ett eget spår i Finland: Mika Salo CircuitPowerpark i Härmä. Ferrari F1-mästaren Kimi Räikkönen kommenterade i juli 2017 att: "Det är realistiskt, men kollar ner till finansieringen. Det är inte lätt eller billigt att få rätten till ett Formel 1 Grand Prix."

Written by Janita on Wednesday January 31, 2018
Permalink -

« Stazioni sciistiche vicino a Helsinki - Planer for første finske Formel 1 GP holdt hos KymiRing fremad »