Metropolitan.fi
News from Finland in English

Uber återvänder till Helsingfors, Finland

Den nya lagstiftningen som avreglerar transporttjänster som taxibilar träder i kraft i juli 2018. Det här är också den tid som resan delar jätte Uber återvänder till den finska marknaden efter en år lång paus.

I en intervju med Kauppalehti bekräftar Uber landschef Joel Järvinen att företaget kommer att återgå till den finska marknaden så snart som möjligt. Uber och andra tjänster har haft problem i Finland och andra nordiska marknader på grund av reguljerade taximarknader, vilket ledde till att Uber från Finland slutade 2018.

Uber måste till exempel helt stänga verksamheten i Danmark. Estlands land har blivit öppet, vilket är det första landet i Europa för att legalisera Uber 2016. Den kommande finska reglerversionen kommer att göra transporttjänsterna tillgängliga för alla, och det finns redan många startups som vill få en bit av en miljard euro årsomsättning.

Det är ännu inte bestämt vad den återvändande Uber-tjänsten kommer att kallas i Finland, men den kommer att fungera på samma sätt som UberPop, med förare som använder egna bilar och en smartphone-app för att få kundorder. Detta liknar vad kunderna brukar använda i andra städer runt om i världen.

De exakta städerna Uber kommer att finnas tillgängliga i Finland är ännu inte känt, men sannolikt kommer service att finnas tillgänglig i Helsingfors, eventuellt följt upp av större städer som Joensuu, Jyväskylä, Uleåborg, Tammerfors, Åbo och Vasa. Globalt är Uber tillgängligt i 600 städer i 78 länder med över 75 miljoner månatliga användare.

Det finns lektioner att lära av Uber i Sverige

Järvinen avslöjar också att han också tar ansvar för den svenska marknaden för Uber. I Sverige har taximarknaden varit öppen i över 25 år, och han tror att det finns mycket att lära av den största taximarknaden i Norden. Den svenska marknaden är fortfarande inte liberal eftersom reglering har stått kvar i årtionden nu.

Sverige är den största marknaden för Uber i Norden. Tjänsten är tillgänglig i alla större städer, och i Stockholm har tjänsten hundra tusen månadsanvändare. Varje femte invånare i huvudstaden har använt Uber.

Järvinen är inte främmande för Sverige när han brukade bo i Stockholm redan innan han började arbeta för Uber. De första månaderna som landschef för Uber i Finland var han lokaliserad i Stockholm, eftersom det ännu inte fanns någon verksamhet i Helsingfors.

Sedan den tiden har finländska medborgare laddat ner Uber-appen över 150 000 gånger, där som i Sverige räkningen är fyra gånger så mycket, över 600 000. Beviljas befolkningen i den västra grannen i Finland är dubbelt så stor.

Source: Uber returns to Finland in July 2018

Written by Janita on Friday March 9, 2018
Permalink -

« Uber retourne à Helsinki, en Finlande - Uber kehrt nach Helsinki, Finnland zurück »